lørdag 29. september 2007

I skrivende stund befinder vi os i Guatemala vest for graensen til Honduras i en lille fiskerby der hedder Livingstone. Vi ankom i gaar med baad fra byen Rio dulce. Grunden til at vi bevaeger os mod oest er at vi gerne vil ud paa en lille dykkeoe, som hedder Utila. Utila er et af verdens bedste og ikke mindst billigste steder at dykke. Det er saakaldt reefdiving... Efter vores besoeg paa Utila, som er estimeret til en 4 dages tid vil vi rejse lidt rundt i Honduras og derefter til Nicaragua og Costa Rica, hvor Anne skal vise mig alle de fine steder hun kender. Det er planen, at vi skal vaere nogle steder over laengere tid, da man godt kan blive lidt traet af alle busturene!!! Desuden er det begyndt at gaa op for en, hvor lang tid man skal vaere vaek fra dagligdagen! Det er en speciel, men sjov foelelse!

Hola amigos... turen dag for dag

Litt over tre uker har allerede gaatt av reisen vaar, men heldigvis er det noen fantastisk opplevelsesrike og minnefulle uker - ikke en enste dag har vaert lik en annen og vi har virkelig hatt en enestaaende begynnelse paa turen.

Siden det naa har gaatt litt tid, og litt sporadiske tilstander i "blogg-oppdateringens-univers" tenkte jeg at jeg kunne komme med en liten oppsummering. Kanskje aller mest for at jeg og Mikkel skal ha styr paa hvor vi har vaert, naar vi har vaert hvor og i hvilken rekkefoelge ting har skjedd i - vi begynner allerede og glemme, blande og bli usikre paa vaare tre utlevde uker! Slikt skjer paa reise, jeg har ingen anelse om hvilken dag det er heller..

Mexico

  • 6. sept - Etter en lang reise ankom vi Mexico City, inntok vaart vaerelse paa Hotel Catedral (rett bak Catedralen, adresse Donceles 95)

  • 7. sept - Mexico City Walk - ihvertfall en liten broekdel av denne byen vi etterhvert forstod var saa altfor stor for oss!

  • 8. sept - Utforsket metroen i City og flyttet til et veldig hyggelig Hostel. Loerdag og sinnsykt mange mennesker paa Zocaloen (plasa central)

  • 9. sept - Buss Mexico City til Oaxaca. Fantasisk natur paa veien og enorme fjell samt uendelig mange svinger og bratte stup! Tok inn paa et noksaa shabby hostel, men godt nok for oss.. Vi er jo tross alt backpackere!

  • 10. sept - Oaxaca - Museums besoek og utforsket byen foer kveldens begivenhet: NATTBUSS til San Cristobal (hvor jeg ble bilsyk til tusen)

  • 11. sept - Litt hardkjoerte etter nattens begivenheter om boprd paa en buss, men fant et innmari hyggelig hostel (Hostel Backpackers i Calle Mexicana). Vandret i byen og opp til en av kirkene som har fantastisk utsikt over hele byen.

  • 12. sept - Ekskursjon til Cañon del Sumidero. Fantastisk baattur med krokodiller, aper og uendelig mange fugler. Deretter dro vi til en liten landsby - Chiapa de Corzo - foer vi slappet av paa hostelet med kortspill og oel!

  • 13. sept - Buss til Palenque - tok inn paa hotel etter mange netter paa dorms med opptil ti andre personer. Ankom forholdsvis sent, for som vi har laert oss; alle bussturer tar 0,5 ganger saa lang tid som oppgitt. Altsaa tar en fire timers tur aldri mindre enn seks timer.

  • 14. sept - Ti timers organisert tur: 4 timer Palenque Ruins, 1 time Misol Ha fossefallet og 3 timer Agua Azul. Nattbuss til Playa del Carmen - Denne gangen tok en 2.klasse buss, noe som innebarer trange seter (spesielt for langbente Mikkel) og en overfylt buss med Mexicanere, blant annet en meget fattig familie paa fem som sikkert aldri har vasket seg.. De luktet ihvertfall saa vondt at Mikkel var naer ved aa brekke seg. I loepet av natten ble bussen stoppet av militaret/politiet/zapatister som gikk grundig igjennom all bagasje. Foerste militaere sjekk, men garantert ikke den siste.

  • 15. sept - Sjekket inn paa Youth Hostel Playa, hvor innehaveren ble overivrig av aa ha en dankse paa besoek etterom hennes soenn bor i Danmark og venter barn med en dansk pige. Endelig litt hav, blaatt vann, sol og strand! Vannet gjoerde godt og fjernet all daarlig lukt vi fikk paa nattbussen. Playa del Carmen er dyrt og fullt av turister og i grunn ikek noe for oss (foruten deilig varmt vann). Bestemte oss derfor for ikke aa bli for lenge. 15. september viste seg ogsaa aa vaere Dia de la Independencia - uavhengighetsdagen - saa det var stor fest og fyrverkeri paa torvet.

  • 16. sept - Fra Playa del Carmen dro vi paa dagstur til en oey som heter Cozumel, ca 30 minutters baattur for aa slippe litt unna turistmengdene, leie en scooter og paa egenhaand dra rundt oeye for aa snorkle. Cozumel er kjent for aa vaere Mexicos beste snorkle og dykke spot. Deilig deilig deilig dag!

  • 17. sept - Buss fra Playa del Carmen til Tulum Bodde paa Hostel Wery Traveler paa Quintina Roo. Derfra er det ca. 4 km ut til stranden, saa vi tok en taxi ut dit for aa snorkle litt og bade. Vannvittig mye bedre enn i Playa del Carmen - en strand uten turister helt for oss selv.

  • 18. sept - Utflukt fra Tulum til Los Ojos, flere grotter som ligger midt i ingenting! Har snorklet vi i helt klart vann og koste oss. Visstnok et veldig spennede dykkested ogssa. Buss samme ettermiddag til Chetumal, siste by paa meksikansk side foer Belize. Her tilbragte vi ettermiddagen og natten.

Belize

  • 19. sept - Stod opp tidlig for aa rekke 09.00 bussen til Belize City, men selvfoelgelig til ingen nytte. Av en visstnok ukjent grunn gikk det ikke ni buss denne dagen. Men det skulle komme en klokken 11.45. Lang ventetid (som vi etterhvert har blitt vant til), men til syvende og sist var vi paa vei til Belize City. Turen tar ca. fire timer, og fra Belize City tok vi baat videre til Caye Caulker, en av de beliske karibiske oeyer. Caye Caulker (eller ki-ka-ka som det uttales) viste seg aa vaere et av de etterhvert mange paradis paa jord! Karibisk oey full av sjarm og de karaktereistiske mange forskjellige folkeslagene: mayaer, miskitoer, kreoler, afrikanere, asiatere osv. Her snakkes det spansk, engelsk, garifuna, kreolsk og sikkert et utall av andre mindre stammespraak. Engelsk er det ofisielle spraaket i Belize ettersom store deler av oestkysten tidligere var britisk koloni - dette er karakteristisk for store deler av mellom amerika. Oest kysten var briotisk, mens vestkysten ofte var spanske kolonier. Dette skillet er i dag tydelig, spesielt med tanke paa arkitektur (man finner de mange spanske kolonibyene paa vestkysten, med spansk arkitektur, samtidig er spansk spraaket som tales) mens paa oestkysten snakkes det mye engelsk eller kreolsk (blanding av spansk og engelsk) og det ofte er paa den karibiske kyst hvor fattigdommen er mest synlig. Den karibiske kyst har ogsaa mange afrikanere som tidligere nevnt som et resultat av den britiske importen av afrikanske slaver til sine kolonier.

...dette ble en liten digresjon, men haaper noen fremdeles leser og er med meg ettersom jeg fortsetter der jeg slapp....

  • 20. sept - Begynte dagen med aa utforske mulighetene for at jeg kunne ta PADI´s Open Water Certification, og endte opp paa Belize Diving Service etter litt resaerch hos diverse "Dive Centers" som finnes paa saa og si hvert gatehjoernet. Belize Diving Service viste seg aa vaere drevet av to amerikanske damer med lang fartstid i hva dykking angaar. Stedet er nok det mest paalitelige og kvaifiserte paa Caye Caulker. Ines, min instruktoer for kurset, kom fra Oesterrike og har bodd de siste fire aarene paa Caya Caulker og arbeidet som dykkeinstruktoer - en fantastisk soet og taalmodig dame! Vandret deretter oeyen rundt, noe som tar ca 20min fra ende til annen. Oeya er ikke stor, kuin 600m paa det bredeste. Oeya er bare en liten sanddyne og det hoeyeste punktet kan umulig vaere mer enn 1 meter - derfor er orkaner og andre tropiske stromer en stor trussel for det lille samfunnet. Avsluttet dagen med fantastisk hummer tallerken til 10USD per person, (inkludert drinker og dessert) underhoildt av trommespill og fyrverkeri ettersom det viste seg at vi nok en gang var vitne til en uavhengighetsdag. Under hummermiddagen (som foregikk paa langbord i veiekanten og ved siden av en stor grill hvor all maten ble tilbredt). Utrolig koselig opplegg drevet av et par fra oeya. Langbordet fylles opp av mennesker i loepet av aftenen og man sitter trangt og hygelig. Man kan umulig unngaa aa hoere hva sidemannen snakker om (med mindre det er et ukjent spraak), saa slik moette vi de to foerste danskene paa turen - far og datter, hvis datter bor ikke mer enn 300meter fra meg og Mikkel i KBH!

  • 21. sept - Startet dykkerkurstet mens Mikkel snorklet paa verdens nest stoerste reef. En merkelig men fasinerende opplevelse aa puste under vann for foerste gang. Gjorde diverse oevelser under vann, som aa ta av og paa masken, puste fra alternative luftkilder osv. Noen timers teorikurs foerst. Deretter cocktails og drinker til langt paa natt... Moette faktisk fire dansker til paa akkurat samme sted som dagen foer (det ble faktisk hummer middag denne dagen ogsaa).

  • 22. sept - Mine to foerste dykk - til 40 feet, 12 meter. Fantastsik spennende, men jeg hadde store problemer med oerene mine. Jeg kan ikke utligne (kan dette vaere noe jeg har arvet av deg, pappa, ettersom du har saa mye bihuleinfeksjoner¡?¡¡?) under vann. Fikk noen piller av et par andre dykkere som hjalp betraktelig under mitt andre dykk. Mikkel dykket med en annen gruppe som allerede hadde kurset, og jeg tror ogsaa han hadde noen fine dykkeropplevelser.

  • 23. sept - Avsluttet sertifikasjonen med en test og to avsluttende dykk til 60 feet, 18meter. Disse to dykkene var utrolige. Mange fisker, sharks osv. En sinnsyk verden under vann altsaa! ANBEFALES...

Men naa har jeg ikke tid til aa frotsette... Skriver snart igjen!