onsdag 7. november 2007

Quito

Saa er vi landet i det Sydamerikanske! Vi er i ojeblikket i Ecuadors hovedstad Quito. Byen har meget mere at byde paa end vi nogensinde havde turde haabe paa! Byen bestaar af den gamle og den nye bydel.. Vi er bosat i den nye bydel i et hyggeligt cafe kvarter - der kan minde en smlue om amsterdam paa flere maader... Vi har i dag vaeret oppe paa toppen af et af de omkringliggende bjerge med lift. Der var over 4000 mtr over havet, og det kunne man virkelig maerke!! Bare i byen kan det vaere lidt anstrengende at traekke vejret! Derudover har vi vaeret paa tur i den gamle bydel, vaeret paa 2xAekvator museum, hvor det ene skulle vaere mere praecist end det andet... det var ret sjovt med mange maerkelige facts om faenomenet aekvator!

Naar vi foeler at vi har set hvad der er at se her tager vi nok til en by der hedder Baño, hvor der er varmekilder, mountainbiking og andre saadanne aktiviteter...

Quito og Ecuador

Mandag gikk altsaa turen i fly fra San Jose til Quito, Ecuador. Quito ligger 2850m over havet, og er faktisk ganske kald! Men byen er fantastisk, helt annerledes enn jeg trodde paa forhaand, og baade jeg og Mikkel er meget positivt overraskede!

Tirsdag dro vi paa den obligatoriske turen til EKVATOR og Mitad del Mundo museet. Det er sjov aa hoppe frem og tilbake over ekvator.... Enda sjovere var det at dette ofisielle "ekvator" museet faktisk ikke ligger paa ekvator, men hele 240m vekk fra ekvator. Dette ble foerst bevist for ca. 10 aar siden da man fikk sjekket noeyaktigheten med GPS. Derfor har flere andre smaa, uofisielle museer dukket opp bare rett ved siden av og hvorpaa alle hevder aa vaere "den virkelige ekvator". Et av disse uofisielle museene var dog meget mer interessant enn det ofisielle, og dette viste med GPS at vi faktisk var paa ekvator. En hyggelig og kunnskapsrik guide fortalte oss om at allerede for flere aarhundrer siden visste indianerne som bodde her at de var paa ekvator. De trodde paa solenergiene og var meget bevisst i sin plassering av templer paa ekvator (og helt uten GPS altsaa...). Videre ble bi fortalt om deres skikker om aa begrave kvinner levende i forsterstilling i en krukke(!!) hvis mannen deres doede. Dette ble gjort med stor glede for alle involverte fordi de trodde at det beste livet er det som kommer etter doeden fra dette. Kvinnene, hvis menn doede, ble dopet ned med en kaktus gift for deretter bli plassert i denne kermamikk krukken... Jeg og Mikkel tenkte med skrekk og gru paa foelesen av aa vaakne etter giften er borte og oppdage at man ikke bare er begravd levende, men ogsaa i en ubehagelig fosterstilling i en uendelig trang krukke!!

Videre ble vi vist forskjellige eksperimenter for aa bevise ekvators eksitens, baade med sentrifugalkraften (i form av vann som renner ut av et sluk), hvorpaa nord for ekvatro (altsaa norge og danmark inkludert) vil vannet renne ut mot klokken, mens paa den soerlige halvkule renner det ut motsatt, altsaa mot klokka. Paa ekvator derimot renner det bare rett ned... Vi har lest et sted at dette er motbevist av forskere i den senere tid, men ble begge overbevist etter vaart eksperiment! Deretter balanserte vi egg paa spiker (dette er ogsaa noe som kun kan la seg gjoere paa ekvator) og Mikkel som var den eneste av gruppen vaar som klarte det har naa faatt sitt ofisielle EGGBALANSE DIPLOM!! Det er stort...

Museet viste ogsaa et ekte krympet menneskehodet. En gammel indiansk skikk som etter en klok manns doedsfall gaar ut paa aa bevare denne visdommen mannen var i besittelse av. Saa hva gjoer man da, jo, man drar ut kraniet og toemmer hodet for blod og bein. Deretter koker man hodet og syr igjen munnen saa ikke kunnskapen forsvinner. Deretter (naar hodet bare er ti cm i diameter) gaar man med det rundt halsen som et smykke...

Idag har vi vaert med en lift opp til en fantastisk utkikspost 4100m over havet - man merker den tynne luften og det er litt merkelig aa puste der oppe - men utsikten var upaaklagelig. Deretter vandret vi rundt i Quitos gamleby, som er utrolig annerledes enn alt vi har sett til naa av hovedstader herover og vanvittig flott. Vel verdt aa merke seg er at vi ogsaa spiser utrolig mye god mat paa denne turen, Quitos nye by (hvor vi bor, og er en litt backpacker ghetto) byr paa mange gastronomiske opplevelser - alt fra de ekstremt billige lokale til ca 7kr, til gourmet middag paa upscale restaurant til 200kr - oel, hovedrett, kaffe og dessert som virkelig var NAMNAM!!!

Mikkel har vaert og stemt ved det danske konsulatet idag og ivaretar paa den maate sin plikt som dansk statsborger selv paa denne siden av jorda! Det er viktig... Jeg fortviler litt fordi jeg paa mystisk vis er gjort stemmeloes - pga mitt statsborgerskap som nordmann, men registrert bostedsadresse i Danmark. Jeg kan ikke stemme noen steder!

Planene videre er litt usikre etter en vulkan med litt for aktive tendenser i en liten fjellby som heter Baños, hvor vi gjerne vil, og nok et surferparadis - Montañita - som visstnok skal vaere litt kaldt i oeyeblikket. Derfor ser vi an litt og tar livet med knusende ro...

MAMMA OG PAPPA - ha en fantastisk 50aars feiring paa fjellet med gode venner, god musikk og uendelige mengder mat og drikke. Jeg vet dere kan feste og gjoer det med stil!!! Vi tenker paa dere alle!